Spelen heeft geen doel op zich, zou je zo denken. Dat is uiteraard niet waar. Spelen kost tijd en energie en kan heel risicovol zelfs. Omdat wij al spelend niet snel opgegeten gaan worden door roofdieren is het risico bij volwassenen iets minder van toepassing. Kennelijk is de behoefte aan spelen volgens onderzoekers zo sterk, dat in de natuur bijvoorbeeld berggeitjes al spelend in ravijnen donderen. Blijkbaar is de drang om te spelen sterker dan het instinct om de omgeving in de gaten te houden en zodoende te overleven.
Spelen bereidt ons voor op de rest van ons leven. Spelen stelt ons in staat om vaardigheden te oefenen die we in de toekomst nodig hebben voor de ernstige dingen in ons leven.
Dat is niet de volledige theorie, want naast belangrijke vaardigheden zorgt het spel ook voor het leren herkennen van emotionele en sociale signalen. Het is dus belangrijk voor de ontwikkeling van de sociale en emotionele intelligentie. Het staat dus buiten kijf dat dit een belangrijk aspect is in elke onderneming.
Als de hersenen zijn volgroeid, stoppen de meeste dieren met spelen. Volgens professor Stuart Brown is het de bedoeling dat de mens zijn hele leven blijft spelen. Zo blijft de mens openstaan voor veranderingen.
Professor Brown stelt dat volwassenen met een tekort aan spel hun optimisme verliezen. Ze worden somber en raken vastgeroest. In tijden waarin steeds meer mensen ten onder gaan aan een burnout, kunnen we stellen dat spelen toch wel essentieel is voor elke mens.
Wat kan je bijvoorbeeld doen? Zorg dat je veel speelt. Geef jezelf toestemming om gek te doen of start gewoon met iets fysiek.
Naar een artikel uit Psychologie Magazine.
Wat kan je dus best doen? Snel een teambuilding reserveren!